Stel de vraag maar….

Hoeveel weet jij van je vrienden, familie, collega’s of partner. Heb je af een toe ook een serieus gesprek of gaat het vaak over het weer of hoe je dag is geweest?

In de afgelopen jaren heb ik geleerd dat je doormiddel van de juiste vragen mensen op een hele andere manier kunt leren kennen. Naast het leren kennen is het ook fijn om te weten wat iemand motiviveerd of tegenhoud in bepaalde situaties. Dit zorgt ervoor dat jij je beter kunt inleven in wat er in de ander om gaat en elkaar dis beter begrijpt.

Één van de middelen die ik heb gebruikt om meer te weten te komen van andere is het spel “mag ik je wat vragen”. Dit spel bevat z’n 40 vragen die er voor zorgen dat je de koetjes en kalfjes voorbij gaat en een echt gesprek gaat voeren. Het is geweldig om te zien dat als je zelf de eerste vraag zo oprecht mogelijk beantwoord, je daardoor de ander het vertrouwen geeft om zich ook een stukje bloot te geven.

Het is een middel dat je kunt gebruiken in het gezelschap van vrienden, familie maar ook met collega’s. Voor mij is een van de gouden regels op het moment dat je de vragen aan elkaar stelt, dat er altijd nog een vraag wordt gesteld op het gegeven antwoord. Op die manier kom je echt in gesprek met elkaar.

Om inzicht te kunnen geven in wat deze vragen je kunnen vertellen zal ik zelf 2 vragen beantwoorden. Hiermee hoop ik dat je iets over mij leert wat je nog niet wist of dat je een vraag hebt die je zou willen stellen op mijn antwoord. Deze kun je plaatsen onder reactie bij de titel van deze tekst of doormidden van het sturen van een privé bericht.

vraag 1:

Welke reis heeft je veranderd?

De reis die mij het meest heeft veranderd is de mijn reis naar Suriname geweest.

Nu kun jij je afvragen waarom:

Suriname is een derde wereld land. Door kennis te maken met een andere cultuur en de mensen daar, ben ik tegen veel dingen anders aan gaan kijken.

Een voorbeeld hiervan:

Neem nou het zorgstelsel. In Nederland krijgen we als we geen werk hebben of ziek zijn een uitkering. Het zorgstelsel in Suriname bestaat groot en deels uit hulp van familie en dan heb ik het ook over neven en nichten. Iedereen heeft wat eten voor je klaar staan als je even niks te makken hebt en ben je ziek of oud dan wordt je verzorgt door je familie. Vind het mooi om te zien hoe belangrijk familie daar is en het zorgen voor familie.

Vraag 2:

Hoe gaat het nu echt met je?

Heel eerlijk. Het gaat op het moment met ups en down. Er zijn momenten dat ik super happy ben en geniet van alles wat ik doe, maar er zijn ook momenten dat ik minder lekker in mijn vel zit. Gelukkig heeft op het moment de positieve kant weer de overhand.

Wat ik doe als ik minder lekker in mijn vel zit?

De laatste tijd krijg ik veel energie van het schrijven. Vaak pak ik dan dus mijn blog erbij en ga ik in mijn concepten aan de slag om stukjes schrijven. Daarnaast vind ik het ook heerlijk om met een van mijn vriendinnen aan de telefoon te kletsen over alles wat er in onze levens gebeurt. Vaak veel over de kids. Lekker keuvelen.

Voor mij heeft dit spel er voor gezorgd dat ik meer en sneller verbinding maakte met andere op een minder oppervlakkige manier. Dit ook als ik het betrek op het toepassen van deze vragen op mijn werk tijdens coachingsgesprekken. Het gaf de perfecte opening om eens even echt na te denken over de te geven antwoorden, waardoor je zelf ook bewuster wordt van hoe je tegen bepaalde dingen aankijkt en het heeft er voor gezorgd dat ik mezelf meer kon verplaatsen in de mensen waar ik dit mee gedaan had, omdat ik wat meer achterliggende informatie/kennis had van die personen.

Privé zorgde dit voor mij voor nog meer diepgang in gesprekken met vrienden, waardoor een standaard antwoord “het gaat goed” niet meer gepast is en je open kunt zijn over wat er in je omgaat.

Een gedachte over “Stel de vraag maar….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s